Araştırma Makalesi | Açık Erişim
Anadolu Türk Eğitim Dergisi 2025, Clt. 7(1) 86-102
ss. 86 - 102
Yayın Tarihi: Haziran 30, 2025 | Görüntüleme Sayısı: 0/0 | İndirilme Sayısı: 0/0
Özet
Öz
Okul müdürleri, ulusal eğitim sistemlerinin etkinliğini ve başarısını sağlamada önemli bir rol oynarlar. Eğitim alanındaki hızlı dönüşümler, okul liderlerinden beklenen rolleri ve yetkinlikleri kökten yeniden şekillendirmiştir. Bu bağlamda, değişen eğitim taleplerini karşılayabilecek nitelikli müdürlerin hazırlanması ve atanması esastır. Bu gerekliliği karşılamak için, uluslararası değerlendirmelerde yüksek performans gösteren ülkelerin politikalarını ve uygulamalarını analiz etmenin değerli içgörüler sağlayabileceği yaygın olarak kabul edilmektedir. Bu çalışma, Çin (Şanghay) ve Singapur'daki okul müdürlerinin eğitim ve atama süreçlerini karşılaştırmalı olarak incelemeyi amaçlamaktadır ve bu okullar Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı'nda (PISA) sürekli olarak yüksek puanlar elde etmişlerdir ve bu uygulamaları Türkiye'deki mevcut durumla ilişkilendirerek değerlendirmektedir. Nitel araştırma kapsamında karşılaştırmalı bir anket modeli kullanan çalışma, seçilen ülkelerdeki ilgili akademik literatürü incelemek için belge analizini kullanmıştır. Karşılaştırmalı analiz, Çin (Şanghay) ve Singapur'un okullar için sistematik ve sürekli hizmet içi eğitim sunarken, Türkiye'nin bu alanda tutarlı ve yapılandırılmış bir yaklaşımdan yoksun olduğunu ortaya koymuştur. Ayrıca, Çin ve Singapur'daki hizmet öncesi eğitim ve liderlik geliştirme uygulamaları pratik deneyim, mentorluk ve uygulamaya dayalı öğrenmeye vurgu yapmaktadır. Bu bulgulara dayanarak, çalışma Türkiye'de okul müdürlerinin seçimi, eğitimi ve atanması süreçlerini iyileştirmek için öneriler sunmaktadır.
Abstract
School principals play a pivotal role in ensuring the effectiveness and success of national education systems. The rapid transformations within the field of education have profoundly reshaped the roles and competencies expected of school leaders. In this regard, the preparation and appointment of qualified principals capable of addressing evolving educational demands are considered essential. This study aims to comparatively examine the training and appointment processes of school principalsin China (Shanghai) and Singapore that they have consistently achieved high scores in the Programme for International Student Assessment (PISA) evaluate these practices in relation to the current situation in Türkiye. Employing a comparative survey model within the scope of qualitative research, the study utilized document analysis to examine relevant academic literature in the selected countries. The comparative analysis revealed that while China (Shanghai) and Singapore offer systematic and ongoing in-service training for schools, Türkiye lacks a consistent and structured approach in this area. Furthermore, the pre-service training and leadership development practices in China and Singapore emphasize practical experience, mentoring, and application-based learning. Based on these findings, the study offers recommendations to enhance the processes of selection, training, and appointment of school principalsin Türkiye.
Anaktar kelimeler: PISA, Education, Management, School principal, Appointment
APA 7th edition
Ulusoy, B. (2025). Comparison of the school principal training and appointment processes in China, Singapore and Türkiye. Anadolu Türk Eğitim Dergisi, 7(1), 86-102.
Harvard
Ulusoy, B. (2025). Comparison of the school principal training and appointment processes in China, Singapore and Türkiye. Anadolu Türk Eğitim Dergisi, 7(1), pp. 86-102.
Chicago 16th edition
Ulusoy, Berru (2025). "Comparison of the school principal training and appointment processes in China, Singapore and Türkiye". Anadolu Türk Eğitim Dergisi 7 (1):86-102.