Araştırma Makalesi | Açık Erişim
Anadolu Türk Eğitim Dergisi 2021, Clt. 3(1) 6-34
ss. 6 - 34
Yayın Tarihi: Haziran 30, 2021 | Görüntüleme Sayısı: 28/219 | İndirilme Sayısı: 31/400
Özet
Bu araştırma ile Anadolu Lisesi öğretmenlerinin FATİH Projesi kapsamında dağıtılan tabletleri öğretim etkinliklerinde kullanmaya yönelik tutumları ve yenilikçi uygulamaları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışma karma modelde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın nicel kısmında öğretmenlerin tablet bilgisayarları kullanmaya ilişkin tutumlarını tespit etmek için araştırmacı tarafından geliştirilen 'Öğretim Etkinliklerinde Tablet Bilgisayar Kullanma Tutum Ölçeği' geliştirilmiş ve kullanılmış; nitel kısmında ise öğretmenler ile yarı yapılandırılmış sorular kullanılarak yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin pilot uygulaması 11 lisede farklı branşlardan 261 öğretmenin katılımı ile, asıl uygulaması ise 21 lisede yine farklı branşlardan 422 öğretmenin katılımı ile sağlanmıştır. Yüz yüze görüşmeler için görüşme sorularının pilot uygulaması için 5 öğretmen ile görüşülmüş, gerekli görülen düzeltmelerin ardından 32 okulda 37 öğretmen ile yüz yüze görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma ile geliştirilen ölçeğin Cronbach alfa güvenirlik katsayısı ,95 olarak belirlenmiştir. Toplanan veriler ışığında öğretmenlerin tutum puanlarının bölüm (branş), yaş, hizmet süresi, bilgisayar kullanma süresine göre manidar bir farklılık göstermediği; ancak, etkileşimli tahta kullanma sıklıklarına göre manidar bir farklılık gösterdiği tespit edilmiştir. Öte yandan yenilikçi uygulamalar kısmında ise öğretmenlerin ödev gönderme, toplama, dönüt verme, ders sunumu yapma, ölçme-değerlendirme ve kıyaslama çalışmalarında tablet bilgisayarları kullanamadıkları tespit edilmiştir. Araştırmanın Bu görüşmeler sonucunda öğretmenlerin genel anlamda derslerinde tablet bilgisayarları öğretim amaçlı kullanamadıkları, kullanmak için teknopedagojik anlamda eğitim desteğine ihtiyaç duydukları belirlenmiştir.
Anaktar kelimeler: Tablet bilgisayar, Öğretmen tutumları, Yenilikçi uygulamalar, Teknopedagoji
APA 7th edition
Aslan, E., & Bahceci, B. (2021). Öğretmenlerin Tablet Bilgisayarları Kullanmaya İlişkin Tutumları Ve Yenilikçi Uygulamaları. Anadolu Türk Eğitim Dergisi, 3(1), 6-34.
Harvard
Aslan, E. and Bahceci, B. (2021). Öğretmenlerin Tablet Bilgisayarları Kullanmaya İlişkin Tutumları Ve Yenilikçi Uygulamaları. Anadolu Türk Eğitim Dergisi, 3(1), pp. 6-34.
Chicago 16th edition
Aslan, Emre and Birsen Bahceci (2021). "Öğretmenlerin Tablet Bilgisayarları Kullanmaya İlişkin Tutumları Ve Yenilikçi Uygulamaları". Anadolu Türk Eğitim Dergisi 3 (1):6-34.
Altun, A. (2002). Öncelikler ve Beklentiler: İngilizce öğretmen adaylarının bilgisayar kullanma seviyeleri ve önceliklerinin belirlenmesi. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4, 1-16. Altunışık, R.; Coşkun, R.; Bayraktaroğlu, S. & Yıldırım, E. (2005). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri. Sakarya: Sakarya. Baykul,Y. (2000). Eğitimde ve Psikolojide Ölçme: Klasik test teorisi ve uygulaması. ÖSYM yayınları, Ankara. Büyüköztürk, Ş. (2014). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı: İstatistik, araştırma deseni SPSS uygulamaları ve yorum (19. Baskı). Pegem Akademi. Ankara. Elyazgi, M.G.B., Mahrin, M.N., Rahim, N.Z.A. ve Imtiaz, M. A. (2014). Feasibility Study of Tablet Pc Acceptance Among School Children in Malaysia. Jurnal Teknologi (Sciences ve Engineering), 69(2), 39-44. Field, A. (2009). Discovering Statistics Using SPSS (3. ed). Sage. Gerçek, C., Köseoğlu, P., Yılmaz, M., & Soran, H. (2006). Öğretmen adaylarının bilgisayar kullanımına yönelik tutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 30(30). Karadağ, E. (2010). Eğitim Bilimleri doktora tezlerinde kullanılan araştırma modelleri: Nitelik düzeyleri ve analitik hata tipleri. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi [Educational Administration: Theory and Practice], 16(1), 49-71. Koehler, M. J., & Mishra, P. (2005). What happens when teachers design educational technology? The development of technological pedagogical content knowledge. Journal of educational computing research, 32(2), 131-152. Kutluca, T., & Ekici, G. (2010). Öğretmen adaylarının bilgisayar destekli eğitime ilişkin tutum ve öz-yeterlik algılarının incelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 38(38). Patton, M. Q. (1987). How to use qualitative methods in evaluation. CA: Sage. Rutherford, A. (2011). Anova and Ancova: A GLM Approach (2. ed). Wiley. Sheskin, D. J. (2000). Handbook of parametric and nonparametric statistical procedures (2. ed). ChapmanveHall / CRC. Şimşek, N. (1997). Öğretmen ve öğretmen adayları için derste eğitim teknolojisi kullanımı. Ankara: Ami Matbaası. Tabachnick, B. G. & Fidel, L. S. (1989). Using multivariate statistics (2. Ed.) New York, Harper Collins Publication Tavşancıl, E. & Aslan, E. (2001). Sözel, yazılı ve diğer materyaller için içerik analizi ve uygulama örnekleri. İstanbul: Epsilon. Yaman, E., Vidinlioğlu, Ö. & Çitemel, N. (2010). İşyerinde psikoşiddet, motivasyon huzur: Öğretmenler çok şey mi bekliyor? Psikoşiddet mağduru öğretmenler üzerine. Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi, 7(1), 1136-1151. Yıldırım, A. & Şimşek, H. (2013). Sosyal bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara: Seçkin. Yurdakul, B. (2008). Yapılandırmacı öğrenme yaklaşımının sosyal bilişsel bağlamda bilgiyi oluşturmaya katkısı. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11, 39-67.