Orjinal Araştırma Makalesi | Open Access
Anadolu Türk Eğitim Dergisi 2024, Vol. 6(3) 429-466
pp. 429 - 466
Publish Date: Aralık 31, 2024 | Number of Views: 4/13 | Number of Download: 4/14
Abstract
Özet
Bu nitel çalışmada, eğitimde fırsat eşitliği konusundaki öğretmen görüşleri ve değerlendirmeleri söylem çözümlemesi ile incelenmiştir. Araştırma, Gaziantep ilinin orta ölçekli ve orta gelir düzeyine sahip bir ilçesinde görev yapan 13 öğretmenden oluşan bir çalışma grubuyla gerçekleştirilmiştir. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve çözümleme yapılmıştır. Elde edilen bulgular, öğretmenlerin ülkemizde eğitimde fırsat eşitliği konusunda eksiklikler bulunduğu yönünde ortak bir görüş belirttiklerini ortaya koymuştur. Öğretmenler, fırsat eşitsizliğinin giderilmesi için bazı çözüm önerilerinde bulunmuşlardır. Bu öneriler arasında ücretsiz ve zorunlu eğitimin yaygınlaştırılması, okullaşma oranlarının artırılması, eğitimin siyasallaşmadan uzaklaştırılması ve öğrencilerin barınma, beslenme gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması yer almaktadır. Ayrıca öğretmenler, eğitimde fırsat eşitliği sağlanabilmesi için ekonomik, coğrafi, ailevi ve kültürel engellerin aşılması gerektiğini vurgulamışlardır. Sonuç olarak, eğitimde fırsat eşitliğinin tam anlamıyla sağlanabilmesi için, daha kapsamlı politikaların ve toplumsal müdahalelerin gerektiği belirlenmiştir. Bu çalışma, eğitimde fırsat eşitliği sağlanabilmesi için çok yönlü bir yaklaşımın gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Keywords: eğitim fırsat eşitsizliği söylem analizieğitimde eşitlik
APA 7th edition
Salma, C., Yilmaz, Y., & Ozcan, T. (2024). Eğitimde Fırsat Eşitsizliği: Öğretmen Perspektifinden Bir Söylem Analizi. Anadolu Türk Eğitim Dergisi, 6(3), 429-466.
Harvard
Salma, C., Yilmaz, Y. and Ozcan, T. (2024). Eğitimde Fırsat Eşitsizliği: Öğretmen Perspektifinden Bir Söylem Analizi. Anadolu Türk Eğitim Dergisi, 6(3), pp. 429-466.
Chicago 16th edition
Salma, Cihan, Yasin Yilmaz and Taner Ozcan (2024). "Eğitimde Fırsat Eşitsizliği: Öğretmen Perspektifinden Bir Söylem Analizi". Anadolu Türk Eğitim Dergisi 6 (3):429-466.